5. Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι απλά τεμπέληδες.
Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκτελέσουν τις εργασίες τους και συχνά δεν τις ολοκληρώνουν. Αυτό μερικές φορές μοιάζει με τεμπελιά, αλλά δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται. Τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς έχουν ψυχολογική βάση και σχετίζονται με τη ματαίωση που νιώουν οι μαθητές εντός του σχολικού περιβάλλοντος λόγω της συσσωρευμένης και συστηματικής αποτυχίας τους. Οι μαθητές με Μ.Δ. συχνά καταβάλουν πολλή περισσότερη προσπάθεια για να είναι συνεπείς στις σχολικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με τους μαθητές χωρίς Μ.Δ. Αυτή λοιπόν η αναντιστοιχία προσπάθειας χρόνου και αποτελέσματος είναι υπαίτια για την αποστροφή που αισθάνονται για το σχολείο, τη μάθηση και το βιβλίο.
6. Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο στα μαθήματα του σχολείου.
Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών κοινωνικοσυναισθηματικών προβλημάτων στους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες. Τα προβλήματα αυτά μπορεί είτε να προκαλούνται από τη συνεχή αποτυχία που αισθάνονται στο σχολικό περιβάλλον είτε από τα προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες που τα συνοδεύουν.
7. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες ξεπερνιούνται με τον καιρό. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.
Απλά εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο και ένταση σε κάθε ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλώνονται με προβλήματα φωναχτής ανάγνωσης στην πρώτη σχολική ηλικία και με προβλήματα απομνημόνευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
8. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες θεραπεύονται.
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δε θεραπεύονται, αποτελούν διαρκή και μόνιμη συνθήκη. Μάλιστα χρειάζεται να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από το μαθητή , τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και από ψυχολόγους για να επέλθει κάποια σημαντική κι αξιοσημείωτη βελτίωση.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ